Музей на бойната слава - Ямбол

Експозиция

Цялостната идея на музея е да представи българската военна история през призмата на ямболските военни формирования. Като важен кръстопът Ямбол винаги е бил център на едни от най-големите войскови райони в България.
Специфичното за него е, че е разположен в автентичната среда на бивш войскови район – т. нар. „Пионерни казарми” строени в началото на XX век. За вход на музея служи възстановеният Портал – паметник на 29 пехотен Ямболски полк – във вида, в който е бил построен през 1928г. 

ВЪТРЕШНА ЕКСПОЗИЦИЯ:

Посетителите ще има възможност да се запознаят във вътрешна експозиция  на музея с военното дело на видни ямболии Желю войвода, капитан Кирил Козловски, генерал Стилиян Ковачев. Историята и участието на ямболските полкове 3 пионерна дружина, 4 конен, 29 пехотен Ямболски полк  в Балканските (1912-1913г.) и Първа световна война (1915 -1918г.) и Втора световни война (1944-1945г.).
В три експозиционни зали ще имат възможност да видят:

Зала № 1:

Период: от следосвобожденския период до Първа световна война /1915-1918г./

img/exposure/exposure_2.jpg

Въоръжение в Българската армия по време на войните за национално обединение на България: огнестрелно оръжие пушки и карабини „Манлихер”,”Мосин-Наган”, „Маузер”; картечница”Шварцлозе”. Бойно и парадно дълго хладно оръжие образци от периода на цар Фердинанд. Параден кавалерийски и артилерийски мондир. Шансови инструменти образци от 1915г. Медали и войнишки кръст „За храброст”.

img/exposure/exposure_3.jpg

Могат да получат информация за единствената на Балканския полуостров дирижабълна станция, която е изградена и действала през Първата световна война в района на Ямбол. В нея са лагерували общо пет цепелина. Най-големия от тях и с най-дълъг полет от Ямбол до Хартум /Судан/ е „Ямболския цепелин”, модел L.59.

img/exposure/exposure_4.jpg

През 2017г. експозицията беше обогатена с изображение на Браилското знаме – първообразът на националния ни флаг на България. Знамето е ушито от Стиляна Параскевова по заръка на баща й – ямболията Иван Параскевов. И днес една от улиците в града носи нейното име в знак на признателност към делото й. Дарението е благодарение на инициативата на учениците на ПМГ „Атанас Радев” – гр. Ямбол с подкрепата на техните преподаватели.

Зала № 2:

Период: заключителен етап на Втора световна война (1944 – 1945г.)
4 конен полк взема участие в първа фаза на заключителния етап на Втората световна война в състава на Втора българска армия, която провежда Нишката (8-14 октомври 1944 г.) и Косовската (25 октомври–30 ноември 1944 г.) настъпателни операции.
В историята на 29 пехотен Ямболски полк остават паметни и боевете при р.Драва, Унгария от 6 до 12 март 1945 г. Ямболци водят сражения в направление Чаджавица, Сопе; Сопянската Ада.
Пушки: „Самозарядна карабина Симонов (СКС)”, „Мосин-Наган”.
Картечни пистолети: „МР-40”, „Шпагин” и „Стен -2”
14,5 мм Противотанкови пушки;
Тежки Картечници: „MG – 34”и „Максим – Соколов”.
82 мм Батальонна минохвъргачка
73 мм Тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ 9

Зала № 3:

Полеви команден пункт на 29 пехотен Ямболски полк, посетителите ще видът, екипировка снаряжение и оборудване, необходимо на командирите и неговия щаб за управление на войските. Ще добият реална представа за разположението на командния състав в полеви условия.

ЗАЛА ЗА ПУБЛИЧНИ СЪБИТИЯ:

Музеят разполага и с залата за публични събития, която  е оборудвана с мултимедия. Предназначена за представяне на  презентации и кратки филми на военна тематика на посетителите на музея.

Използва се за временни гостуващи изложби, сред които изложба на АБ „Безмер” посветена на 64 годишнина от създаването на АБ „Безмер” през 2015г., а на следващата година беше представена част от лична колекция от шапки и униформи на българските служби за сигурност и армията на доц. Людмил Георгиев на тема „Символи на държавността”.

Музея е единствения в България, който е домакин на задължителната подготовка на ученици от 9 и 10 клас, област Ямбол на обучение на Министерство на отбрана на Република България по „Подготовка за отбрана на страната” съвместно с военно окръжие – Ямбол.
Залата е подходяща и за представителни изяви и открити уроци.

ВЪНШНА ОТКРИТА ЕКСПОЗИЦИЯ:

В паркова среда, на 9 декара площ са изложени над 50 образци от бронетанкова, авиационна, тилова техника и артилерийско въоръжение в българската армия.

ПАРК ИЗТОК: бронетанкова техника.

img/exposure/exposure_8.jpg

Уникални експонати от бронетанкова техника, сред които легендарният „Jagdpanzer” L.48, предлага ямболският Музей на бойната слава. От него в света са запазени едва около 6 броя.
Посетителите на музея могат да видят щурмово оръдие „Sturmgeschütz”  III G , както и на среден танк „Panzerkampfwagen” IV, модификации H и J използвани в българската бронирана дружина и във двете фази на Втората световна война.
Купол на танк Т- 34. Танков влекач на основата на танк Т-55.

ПАРК  ЗАПАД: авиация, артилерия и тилова техника

Самолети:
едноместен реактивен изтребител Микоян-Гуревич МиГ – 17 Ф, МиГ–15УТС и  е учебно-тренировъчен самолет L-29 „Делфин“.

img/exposure/exposure_9.jpg

Брониран щурмови вертолет Ми – 24 -„Крокодил“, модел Д.
На въоръжение във ВВС на българската армия от 1979г. 
Хеликоптер Ми – 24 с бордови №113 е бил на въоръжение в 23-та вертолетна база – Стара Загора до 2000г.

„Царицата на боя” – Артилерията е представена от  130 мм Реактивна система за залпов огън Р-2, която е по-известна като „Ванюша”; 37мм  зенитно оръдие „Flak 18”; 85 мм зенитно оръдие и 120 мм минохвъргачка.

Тилова техника: полева фурна за хляб, образеца е от периода на  Първата световна война, полева кухня ПК-300  и водоноска 300 литра.

ДИОРАМИ НА БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ В ОТБРАНА И НАСТЪПЛЕНИЕ
НА ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ ОТ 29 ПЕХОТЕН ЯМБОЛСКИ ПОЛК ОТ ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯТ ЕТАП НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА /1944–1945г./


Уникална експозиция е под формата на диорама, която представени сцени от бойни действия в отбрана и настъпление на подразделения от 29-ти пехотен Ямболски полк от заключителния етап на Втората световна война. В част от обновените експозиционни площи на 9 май 2017г. са представени огнева позиция на руско противотанково оръдие ЗиС - 3 и огнева позиция на немско щурмово оръдие „Sturmgeschütz” III, настъпление на пехотни части, преодоляване на минни и инжинерни заграждения, настъпление на танкове. Възстановката е единствена по рода си в България и се приближава максимално до реалностите на бойното поле.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ: