Музей на бойната слава - Ямбол

Новини

СЪОБЩЕНИЕ

21.03.2024 г.
Автор: Музей на бойната слава

Автор: Музей на Бойната слава

Уважаеми граждани и любители на музейното изкуство, напълно възстановеният Музей на Бойната слава, гр. Ямбол отново отвори врати за Вас. Заповядайте и се насладете на уникалните експозиции в нашия нов музей.

Директор на „Музей на бойната слава“
Живко Желязков


СЪОБЩЕНИЕ

09.06.2023 г.
Автор: Музей на бойната слава

Автор: Музей на бойната слава

Уважаеми граждани на град Ямбол и гости на нашия красив град,
от 12.06.2023 г. Музей на бойната слава ще бъде затворен за посещения,
поради основен ремонт.

Директор на „Музей на бойната слава“
О.з. полковник Георги Вардаров

140 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО
НА ПОДОФИЦЕР МИХО СТОЯНОВ ГЕОРТИЕВ

16.10.2020 г.
Автор: Музей на бойната слава


Роден на 16 октомври 1880 г. в село Добрич, Елховско. Занимавал се е със земеделие и има седем деца. Завършва военната школа в град Бургас и получава военно звание подофицер. Избухването на Балканската война сварило Михо Стоянов като подофицер в състава на 11-та рота на 3-та дружина на 29-ти пехотен Ямболски полк с командир полковник Кръстьо Златаров. На 13 март 1913г. 29-ти пехотен Ямболски полк е в първият ешалон на атаката на Одринската крепост, смятана от военни специалисти за непревземаема, е овладяна с щурм за 30 часа, след артилерийска подготовка и петмесечна обсада на града. След 6-7 часа крайно ожесточени и кръвопролитни боеве полкът овладява форта Илдъз табия. По Заповед на полковник Никола Рибаров  командир на Втора бригада на Трета Балканска дивизия е дадена задача на 11-та рота на полк да овладее квартал Къеп, в който се намира „Султан Селим джамия”  и да  издигнат на четирите минарета националния трибагреник като знак за сутрешната атака. За целта командването на полка определило четирима храбреци, между които и подоф. Михо Стоянов успешно забил знамето на едно от минаретата.
Михо Стоянов е герой не само от Балканската война, но участва храбро в сраженията и в Междусъюзническата и Първата световна война  в състава на 46 пехотен полк, който е формиран в Ямбол. За проявеното мъжество и героизъм по време на войните 4 пъти е награждаван с орден „За храброст”.
ПОКЛОН И ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!


Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино, церемония в Музея на бойната слава и интересни атракции

21.09.2020 г.
Автор: Музей на бойната слава

Честването на Деня на Независимостта започва още от днес – 21 септември, понеделник, 20:00 часа, с прожекция на трета и четвърта част „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ на документалната филмова поредица „Помни войната 1915 - 1918“ на Военния телевизионен канал в копродукция с Национален Военноисторически музей в Лятното кино на Ямбол. Входът е свободен.
На 22 септември, вторник, празникът ще бъде отбелязан с церемония по вдигане на националния флаг в единствения общински Музей на бойната слава в България с участието на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, представители на местната власт, народни представители, командири на военни формирования от Гарнизон Ямбол, Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.
След издигането на националния трибагреник жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на няколко атракции. В двора на музея ще бъдат разположени мишени и желаещите ще стрелят с пневматична пушка и пистолет. За най-точните стрелци ще има и награди.
До стрелбището ще се състои демонстрация по разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников“, която ще припомни на мъжете от по-старото поколение наборната военна служба и армейските нормативи.
Специална атракция е подготвената военнополева кухня от Авиобаза „Безмер“, която ще предлага за дегустация боб чорба – най-популярното ястие в казармата. 22 септември е ден на отворени врати както в Музея на бойната слава, така и в Културно-информационен център „Безистен“. Желаещите ще могат да разгледат експозиционните зали с диорами на музея, пресъздаващи сцени от Първата и Втората световна война, както и да видят редките и ценни експонати на музея – оръдията „Круп-Грюзон“ и „Шкода-Верке“, танковете „Панцер“ и много други, а след това да се отправят към 510-годишната сграда на ямболския Безистен, паметник на културата от национално значение, в която също има много интересни изложби и интерактивна експозиция с кратки клипове за славното минало на Ямболския регион и България.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | >>

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ: